Operation øvrige ledlidelser

Operation øvrige ledlidelser

Ved løsning af strækkesenens tilhæftning på skinnebensknoglen hos hvalpe kan denne sættes på plads igen ved hjælp af små knoglesøm eller skruer. Hvalpen kommer sig hurtigt efter denne behandling.

Hvis knæskallen er løs og gledet ud af sit leje ved en såkaldt "patella-luxation" foretages en korrigerende operation for at få knæskallen til at ligge stabilt igen i sit normal leje. Ved operationen uddybes "furen" i lårbensknoglen, hvor knæskallen ligger, så denne ikke så nemt kan glide over kanten. Dernæst flyttes strækkesenens tilhæftning på skinnebenet til siden, så "trækket" i knæskallen bliver mere lige, og til sidst strammes ledbåndet op så knæskallen ligger tilpas stramt ned mod lårbensknoglen. På denne måde modvirkes den skævhed i benet, der har forårsaget patella-luxationen i første omgang.

Albueled og hofteled kan gå af led ved f.eks. trafikulykker eller fald. Albuer, der er gået af led kan som regel sættes på plads med gode resultater og ofte bliver hundene helt haltfrie igen. En hofte, der er gået af led, kan også ofte sættes på plads, men går den af led igen, kan det være nødvendigt af amputere lårbenshovedet så dyret får et "muskel"-led i hoften i stedet. Alternativt kan vi henvise til specialister, der kan indsætte kunstige hofter. 

En hyppig skade hos katte kan opstå ved fald fra store højder, hvor de blandt anden kan  brække underkæben og få hoften revet af led. Kæben samles med et lille stråltrådsimplantat, men det kan blive nødvendigt at amputere lårbenshovedet, hvis hoften gentagne gange går af led.

Simple knoglebrud på lemmeknogler hos hunde og katte behandles med intern fixation med rustfri implantater, såsom knoglesøm, metalplader og skruer, såfremt de ikke kan stabiliseres ved gips- eller skinneforbinding alene.

Ved komplicerede brud i eller nær leddene henviser vi til ortopæd dyrlæger på mere specialicerede dyrehospitaler.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.