TTA operation for korsbåndsskader.

TTA-opereret knæ 1 år efter operation
TTA-operation

Korsbåndsskader hos hunde opstår stort set altid i det forreste korsbånd.

De kan være partielle, hvor korsbåndet er delvist overrevet og forårsager smerte i knæet, men hvor det stadig holder knæet stabilt. Disse behandles med ro og smertestillende behandling.

Ved fuldstændig overrivning af det forreste korsbånd, vil der, udover smerte, opstå en ustabilitet imellem skinnebensknoglen og lårbensknoglen. Denne ustabilitet belaster i høj grad menisken, som ofte bliver udsat for sekundære skader, enten i uheldsøjeblikket, eller i tiden efter overrivningen. Ubehandlet vil korsbåndsskader derfor give anledning til menisk og brusk skader, der i sidste ende vil forårsage invaliderende slidgigt i knæet.

Alle hunde, der opereres for overrevet korsbånd her på Thisted Dyrehospital, får kontrolleret menisken for skader, og det beskadigede menisk-væv samt det ødelagte korsbånd fjernes, for ikke efterfølgende at give skader i leddet. Derefter stabiliseres knæet.

En af de nyeste metoder til operation af korsbåndsskade hos hunde er TTA-operationen. TTA står for "Tibial Tuberosity Advancement", og oversat til dansk betyder det at man flytter "trækpunktet" for knæets strækkesene (den sene som lægen slår på med en lille hammer, når du får tjekket dine reflekser) fremad. Denne flytning betyder at strækkesenen "trækker baglæns" i skinnebensknoglen, når hunden går på benet, og derved erstatter korsbåndets stabiliserende funktion. Se billedet.

Denne metode afstedkommer en "dynamisk" stabilisering af knæleddet. Hundene begynder meget hurtigt at støtte på benet efter operationen, og kommer sig generelt meget fint ved anvendelse af denne teknik. Alle hunde over 15 kg legemsvægt bliver på Thisted Dyrehospital opereret på denne måde. Vi har anvendt teknikken siden 2012, og har opereret mange hunde, der alle har fået deres livskvalitet tilbage.

Mindre hunde, kan alternativt opereres ved indsættelse af et kunstigt ledbånd. Denne teknik er billigere, men giver ofte en længere rekonvalcens periode.

Efter operationen skal hunden langsomt genoptrænes.

Ring os, hvis du har spørgsmål vedrørende korsbåndsskade, muligheder for operation samt genoptræning.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.