Allergi diagnostik og behandling
Allergi er en overreaktion i immunsystemet over for substanser, som ikke er skadelige og som normalt ikke skulle give en reaktion. Allergener er en substans, som fremkalder en allergisk reaktion. Allergener optages fra omgivelserne især gennem huden, men også gennem luftvejene og fordøjelseskanalen. Allergi kan være arveligt betinget og dyrene har allergi resten af livet.
Allergenerne kan teoretisk være alt, men ved undersøgelse ses der ofte reaktion på husstøvmider, loppespyt, forskellige pollen og svampesporer og forskellige foderkilder.
Symptomer hos hund
Hos hunde ses allergien som atopisk dermatitis hvor kløe er det dominerende symptom. Symptomer starter typisk omkring 1-2 års alderen men kan starte helt ned til 6 måneders alderen. Først symptom er typisk kløe. Ofte i ørerne, poter, "armhuler" og lyske/bug. Der kommer sekundære forandringer som slidt pels, kradsesår, fortykket hud og mørkpigmentering. Ofte kommer der infektioner i huden med bakterier og gærsvampe som forværrer kløen og er behandlingskrævende.
Gentagende øregangsbetændelser eller rødme og kløe mellem trædepuderne kan være eneste symptom der ses hos en allergisk patient. Mere sjældent ses symptomer fra øjne og næse som ligner høfeber hos mennesker.
Symptomer hos kat
Hos katte er kløe også det dominerende symptom, men katte kløer sig som oftest i enerum, slikker/vasker sig mere end normalt eller er ekstra kontaktsøgende og bruger ejeren som ”kløpind”. Det kan derfor svært at opdage når katte kløer.
Symmetrisk kløebetinget pelstab: Katten slikker pelsen ned til korte stubbe, men huden er normal. Det er typisk på maven, inder-og baglår, flankerne og bagerste del af ryggen.
Milliær dermatitis: Små fine knopper med rødme og skorper på ryggens overside men kan sprede sig.
Eosinofil granulom komplex: Der kan komme væskende fortykkede sår i huden, på læber eller i munden.
Astmatisk bronchitis:Hos katte kan allergien udvikle sig til bronchitis.
Loppeallergi hos hund og kat
Alle hunde og katte kan udvikle allergi mod loppespyt men dyr med andre allergier udvikler nemmere allergi overfor loppespyt. Da den bedste behandling mod allergi er at undgå det allergen dyret ikke kan tåle. God forebyggelse overfor lopper er derfor vigtig.
Fødemiddelreaktion/foderallergi
Reaktion på fødemidler spiller ofte en vigtig rolle – op til 35% af hunde med atopisk dermatitis reagere på foder. Nogle reagerer kun på foder, andre på allergener optaget gennem huden eller en kombination.
Hvis dyret reagere på flere allergener kan eliminering af nogle af allergenerne bedre dyrets symptomer.
Diagnosen allergi stilles ved at udelukke andre hudlidelser, som kan give kløe. Allergitest kan bruges til at støtte den kliniske diagnose og finde ud af hvad dyret reagere på. Der kan laves prik-test eller en blodprøve undersøges for IgE antistoffer. Vi tager blodprøver, der sendes til et allergilaboratorium.
Behandling
Behandling mod allergien er primært at undgå allergener men hvor det ikke kan lade sig gøre kan man hyposensibilisere. Der laves en ”vaccine” ud fra blodprøven som gives ud fra et fastsat skema. Der er gavnlig effekt på ca. 75% af patienterne, men effekten kan være varierende. Effekten kommer som oftest mellem 4-10 mdr. efter behandlingsstart. Der er sjældent bivirkninger og selve allergien mindskes.
Behandling med symptomdæmpende medicin: Cytopoint injektioner, Ciclosporin, Binyrebarkhormon i tabletter eller lokalt, antihistaminer, essentielle fedtsyrer ( omega-3 + 6), medicinsk shampoo. Her behandles symptomerne men ikke selve allergien.
Hvilken behandling der passer bedst til det enkelte dyr, bestemmes via en dialog mellem ejer og dyrlæge så dyret hjælpes bedst muligt.
Allergi er en livslang lidelse, men med korrekt behandling kan symptomerne oftest holdes nede.