Tandbehandling
Vi ser flere og flere hunde og katte med tandproblemer. Mange kæledyr udviser faktisk slet ikke symptomer på sygdom i mundhule og tænder, hvorfor det ofte først opdages ved en sundhedsundersøgelse.
Hvis symptomer forekommer kan det være at dyret har dårlig ånde, misfarvning af tænder, voldsom savlen eller dyret tygger kun i den ene side af munden. Der kan også være hævelse, blod og pus, eller der sker det, at tænderne simpelthen falder ud. Ofte stopper dyrikke med at spise, selvom de har ondt i tænderne, idet det er et instinkt for dem at æde for at overleve. Kæledyr i alle aldre kan få sygdom i tænder og mundhule.
Her på klinikken tilbyder vi følgende ydelser for at fremme dit kæledyrs tandsundhed:
- Tandtjek: Et tjek hvor vi vurderer, hvorvidt dit kæledyr har behov for yderligere mundhulediagnostik og -terapi i narkose.
- Simpel tandrens: Der indeholder narkose, tandrensning og polering inkl. tandjournalisering.
- Mundhule status/Oral status: En pakkeløsning der indeholder narkose m/u blodprøve, tandrensning, polering og røntgen af alle tænderne inkl. fuld tandjournalisering. Dette giver et overblik over, hvad der foregår i mundhulen.
- Tandrøntgen: Vi har direkte digitalt tandrøntgen, der hurtigt producerer billeder til at fuldende diagnosticeringen af tandsygdomme over og under tandkødsoverfladen.
- Simpel tandrestaurering: Hvis der er mindre skader på emaljen har vi mulighed for at lave en fyldning så tanden genvinder sit udseende, styrke og bliver mindre modtagelig for bakterieangreb. Det er nødvendigt at foretage tandrøntgen af pågældende tand inden fyldningen kan foretages.
- Tandekstraktion: Hvis det vurderes at nogle tænder ikke står til at redde og bør fjernes, kan vi foretage både simple og kirurgiske tandekstraktioner. Det vil som hovedregel kræve, at kæledyret kommer ind til en separat behandling en anden dag. Derved kan operationen planlægges i forvejen og narkoselængden holdes så kort som muligt. Det er nemlig forbundet med lavere risiko at gennemgå 2 kortere narkoser fremfor én lang. Det er også muligt at få prisoverslag inden behandling foretages.
Der kan tilvælges en blodprøve inden alle ydelser, der foregår i narkose. Se evt afsnittet om narkose.
Ønsker I at booke tid til et tandtjek eller høre nærmere kan I kontakte klinikken på telefonnummer 96198080 i tidsrummet 08-17 i hverdagene.
Narkose
Når din hund eller kat skal i bedøvelse er der flere ting, du skal være opmærksom på inden.
Faste
Din hund eller kat skal være fastende inden proceduren – dvs. må ikke have indtaget foder eller godbidder inden for de sidste 12 timer før proceduren. Den må meget gerne få vand frem til at den skal ind til dyrlægen.
Dyret skal faste fordi bedøvelsen kan give kvalme, og faste minimerer risikoen for opkastning der kan forårsage fejlsynkning.
Så rask som muligt
Det er vigtigt, at din hund eller kat er så sund og rask som muligt inden en narkose. Det vil sige, at den ikke må kaste op, have diarré eller andre symptomer, medmindre det er symptomer, der forbundet med en tilstand, som skal korrigeres i forbindelse med bedøvelsen. Oplys personalet om eventuelle symptomer ved ankomst til klinikken, eller kontakt klinikken telefonisk, hvis dyret begynder at udvise symptomer i dagene op til narkosen.
Hvis den får daglig medicin
Hvis dit kæledyr får medicin i forvejen er det vigtigt at have aftalt med dyrlægen, om den skal have modtaget sin medicin på dagen, hvor den ankommer til klinikken. Det kan være en god ide at medbringe selve medicinen på dagen. Aftal dette med personalet ved tidsbestillingen.
Risiko og blodprøve
Der er altid en lille risiko forbundet med narkose, uanset hvor sund og rask dyret er. For at vi kan øge sikkerheden for dit kæledyr, anbefaler vi at undersøge en blodprøve inden det lægges i bedøvelse. Her tjekker vi blandt andet om de indre organer har tegn på sygdom. Kroppens organer er med til at rense blodet for medicin og hvis der er sygdom i disse organer, kan belastningen fra en narkose tippe systemet. Det kan resultere i komplikationer undervejs i proceduren, men også efter. Der er tillige også mulighed for at opdage eventuelle skjulte sygdomstilstande, så de kan behandles i tide.
Til de ældre patienter anbefales en udvidet blodprøve, der tager højde for den højere risiko for skjulte sygdomstilstande, der naturligt er forbundet med højre alder. En blodprøve kan med fordel foretages nogle dage inden bedøvelsen, men kan også foretages på selve dagen.
Ved yderligere spørgsmål er I velkomne til at kontakte klinikken på tlf.nr. 96198080.