Smitterisiko ved udlandsrejse

Rejse til Sydeuropa

Hvis du overvejer at tage din hund med til Sydeuropa her til sommer, er der nogle forholdsregler, det vil være fornuftig at tage, idet der findes nogle eksotiske sygdomme, der kan overføres via stik fra myg og sandfluer.

Leishmaniose

Den ene sygdom hedder Leishmaniose, og er en sygdom der forårsages af encellede parasitter, såkaldte protozoer. De overføres af myg og ”Sandfluer”, der stikker ligesom myg.

Leishmania parasitterne er så små, at de kan gemme sig inde i nogle af kroppens immunceller kaldet macrofager, og skjult i disse celler kan parasitten sprede sig rundt i kroppen.

Her forårsager parasitten en kraftig reaktion fra immunsystemet, der kan give skader på bl.a. nyrer og led, og der optræder ofte hudlæsioner.

Tiden fra smitte til sygdommen opstår, inkubationstiden, kan vare fra 1 måned og til 7 år!!. Symptomerne er ofte svage i starten. Når sygdommen bryder ud ses især hudforandringer, vægttab, øget drikkelyst, tab af muskelfylde, opkast, diarre og hævede, ømme led. Parasitten kan ikke udryddes i kroppen med medicin, kun i bedste fald holdes nede, og dyret kan være smittefarligt for andre dyr resten af livet.

Forebyggelse mod mygge- og sandflue-stik

Hvis du skal have din hund med til Sydeuropa (syd for Alperne), bør du behandle din hund forebyggende med et middel der indeholder aktivstoffet Permethrin, der virker afskrækkende på sandfluer og myg (og flåter). Der findes flere produkter med denne virkning. Kontakt os, hvis du er i tvivl om hvilke midler, der har den fornødne virkning. De nye receptpligtige tablet-midler mod lopper og flåter har IKKE afskrækkende effekt og beskytter derfor ikke i tilstrækkelig grad mod stik fra myg og sandfluer

Tropisk Hjerteorm

En anden vigtig sygdom er ”Tropisk Hjerteorm” , også kaldet ”Dirofilara immitis”. Den findes i stort set de samme områder i Sydeuropa syd for Alperne, som Leichmanina parasitten. Den overføres via myg, og kan derfor ligeledes forebygges ved at anvende afskrækkende (”repellerende”) loppe/flåt midler med permetrin.

Den voksne orm sidder i blodkarrene fra hjertet op til lungerne, og den kan blive op til 30 cm lang!!. Den udskiller larver, såkaldte ”mikro-filarier”, der kan findes i tusindvis i hundens blod. Disse larver optages i myg når de suger blod fra smittede dyr. I myggens tarm udvikler larven sig og vandrer derpå op i myggens spytkirtler, hvorfra den sprøjtes ind og smitter det næste dyr, som myggen stikker. Denne larve vandrer så gennem bindevævet i kroppen og ind i blodbanen, hvor den ”skylles” med vene-blodet op til hjertet, hvor den sætter sig fast og udvikler sig til en voksen orm. Når først der er udviklet en voksen orm i blodbanen er det næsten umuligt at bekæmpe sygdommen. Man kan godt nok slå ormen ihjel med specielle ormemidler, men den døde orm vil ”skylle” med blodet op i lungerne og sætte sig fast som en blodprop. Dette er livsfarligt for hunden og næsten mere farligt end den levende orm.

Forebyggelse mod myggestik

Det vigtigste i forebyggelsen af denne sygdom er også, som nævnt under Leishmaniose, at forebygge myggestik.

Forebyggelse med parasitmidler

Det er dog også muligt, at bekæmpe de larvestadier af hjerteormen, der vandrer fra myggestikket, mod hjertet, ved at behandle forebyggende med bestemte orme-midler, der kan dræbe eventuelle larver hunden kan være blevet smittet med, hvis den på trods af forebyggelsen får nogle myggestik.

Denne behandling skal ske senest 30 dage fra hunden har været i risko for at blive smittet. Behandlingen skal gentages hver 30. dag, indtil hunden har været væk fra det smittefarlige område i op til 30 dage.

Det vil sige: Er man på ferie i 3 uger, så giver man en forebyggende behandling senest 30 dage efter at hunden ankom til det smittefarlige område. Er man på ferie i 5 uger, gives den første behandling senest 30 dage efter ankomst og den næste behandling 30 dage efter den første.

Bor man permanent i områder med smitte, bør hundene behandles forebyggende hver 30. dag i hele perioden.

Kontakt os hvis du har spørgsmål om disse sygdomme. Du kan læse mere om sygdommenes udbredelse på www.cvbd.org, (engelsk sproget hjemmeside). Klik på ”World occurrence maps”, så åbner et verdenskort hvori du,  ved at klikke på den enkelte sygdoms navn,  kan se dens udbredelse i verden.

 

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.