Tandbehandling

Sunde tænder og mund er ligeså vigtigt for vores kæledyr, som det er for os mennesker. I en sund mund er tænderne hvide og glatte, tandkødet er lyserødt og der er ikke ildelugtende ånde.

Ved sundhedsundersøgelse i forbindelse med vaccination, tjekker vi tænder og mundhule for eventuelle synlige problemer. Som ejer kan man også der hjemme vænne hunden til at man undersøger munden, således at det er lettere at opdage tegn på sygdom.
Man skal f.eks. være opmærksom på følgende:

  • Permanent dårlig ånde
  • Snasken og savlen
  • Problemer med at tygge tyggeben eller foder
  • Dyret prøver at undgå berøring af hoved
  • Områder med mørkerødt og hævet tandkød
  • Blødende tandkød
  • Hævelser under øjet eller på næseryg
  • Knækkede eller på anden måde skadede tænder

Hos Dyrlægegruppen Thy har vi har erfaring indenfor diagnostik og behandling af en række tandlidelser. 

Vi er en moderne klinik, og på dyrehospitalet i Thisted udstyr til følgende behandlinger:

  • Tandrensning med ultralyd, samt efterfølgende polering med low speed poleringsudstyr
  • Måling af tandkødslommer og behandling af parodontose
  • Digital tandrøntgen
  • Tandudtrækning, både simpel og kirurgisk tandudtrækning.

På klinikken i Hurup har vi udstyr til følgende behandlinger:

  • Tandrensning med ultralyd, samt efterfølgende manuel polering
  • Måling af tandkødslommer og behandling af parodontose
  • Simpel tandudtrækning

Tandsten:

Mange hunde og nogle katte udvikler i løbet af livet før eller siden tandsten på deres tænder. Moderat til svær tandsten, der ikke fjernes i tide, giver anledning til følgesygdomme som tandkødsbetændelse, dybe tandkødslommer og i værste fald løse tænder. Disse tilstande er ubehagelige og smertefulde for dyrene, der får svært ved at æde, og ofte bliver triste og nedstemte.

For at undgå svær tandsten og deres følgesygdomme, bør kæledyr have foretaget en tandrensning før tilstanden bliver kritisk. 

For at dyrlægen kan udføre en korrekt og effektiv tandrensning skal dyret være fuldt bedøvet. Ved tandrensningen anvendes et ultralydsapparat, der renser tænderne effektivt og skånsomt. Dette apparat udvikler varme under rensningen og afkøles derfor kontinuert med destilleret vand. For at imødegå at dyret fejlsynker noget af det bakteriefyldte kølevand, får dyret ført en tubus ned i luftrøret. En tubus er et rør, der slutter helt tæt til luftrøret, hvorigennem der tilføres ilt og luftformigt bedøvelsesmiddel fra anæstesianlægget. Det kaldes inhalationsbedøvelse.

Hos Dyrlægegruppen Thy foregår al form for tandrensning og tandbehandling i fuld inhalations bedøvelse for at sikre det bedste resultat.  

Almindelig tandrensning
Ved almindelig tandrensning fjernes belægninger (såkaldt plaq) og tandsten på tandens krone. Der udføres efterfølgende en polering for at sikre at tænderne er helt glatte. En upoleret tand har små mikroskopiske ridser i emaljen, hvorimod en poleret tand er helt glat tand. Det gør det vanskeligere for bakterier at danne plaq og tandsten igen, i forhold til en upoleret tand. 

Ofte ser vi i forbindelse med tandsten, at der er dannet dybe tandkødslommer med tandsten på den blottede del af tandens rod, helt nede i bunden af tandkødslommen. Ved almindelig tandrensning kan vi rense disse tandsten væk i tandkødslommer ned til 3mm’s dybde. Denne rensning foretages med en speciel ultralyds-renser som er designet til dette og der renses efter manuelt med specielle håndinstrumenter. 

Da plaq og tandsten indeholder bakterier vil større mængder tandsten ofte give problemer med infektion i først tandkødet og senere i forløbet også i den ”sokkel” af knoglevæv (tand-alveolen), der holder tanden fast. Den infektion kan arbejde sig dybt ned i alveolen og forårsager følgelidelser som tandkødslommer, løse tænder, tandbylder osv., der, som nævnt, er smertefulde for hunden eller katten. 

Hvis der ved tandrensningen konstateres yderligere tandproblemer, som er behandlingskrævende, informeres ejer om dette og vi kan give et overslag på hvad denne behandling vil koste ved en efterfølgende behandling.

I tvivlstilfælde tages røntgenbilleder af de tænder, hvor en eller flere rødder er udsat for løsning, så vi kan oplyse præcist hvilke tænder der behøver yderligere behandling. 

Eksempler på yderligere tandbehandlinger:

Dybe tandkødslommer:
Ved behandling af tandkødslommer er målet hindre tandkødslommerne i at blive dybere, så tandroden til sidst mister sit fæste i alveolen.

Ved rensning af tandkødslommer fjernes alle tandsten og hermed bakterier på den blottede del af tandroden for at forebygge yderligere infektion tandkødslommen. Det er ofte nødvendigt at åbne tandkødslommen kirurgisk for at kunne rense alle tandsten væk og sikre at roden er helt glat. Efter behandlingen syes tandkødet fast igen med selvopløsende sting. Målet med behandlingen er at bremse udviklingen af tandkødslommen og at hjælpe tandkødslommen til så god op heling som muligt. Hvis der er infektion i tandkødet, kan det være nødvendigt at give antibiotika i en periode, for at sikre den bedste heling. 

Efter tandrens og behandling af dybe tandkødslommer er det meget vigtig at forebygge ny tandstensdannelse. Resultatet på langt sigt afhænger af ejerens mulighed for at forebygge nye tandsten f.eks ved tandbørstning. Der kan ofte være behov for f.eks. årlig tand chek hos dyrlægen for at opdage og forebygge nye tandstendannelser.

Meget dybe tandkødslommer kan bevirke at en eller flere af tandens rødder har mistet så meget fæste, at tanden ikke kan reddes. Her vil tandudtrækning blive anbefalet.

Løse tænder:
Det anbefales normalt at løse tænder udtrækkes, idet disse er smertefulde for patienten.

Løse tænder som umiddelbart kan udtrækkes, fjernes normalt ved almindelig tandrensning. Det drejer sig ofte om de små fortænder og mindre kindtænder.

Hvis hjørnetænder, eller større kindtænder er helt eller delvist løsnede kræver det ofte kirurgisk fjernelse, da der ved almindelig udtrækning af disse tænder vil være stor risiko for at en af tandens rødder knækker. En knækket rod, der sidder tilbage, vil kunne give anledning til infektion og bylddannelse.

Dette kan undgås ved en kirurgisk fjernelse af tanden. En kirurgisk fjernelse af en større hundetand kan sammenlignes med fjernelse af vanskelige visdomstænder hos mennesker. Tandkødet skæres op og løftes til side, en smule af knoglevævet fræses væk, tanden deles så rødderne kan fjernes hver for sig, og til sidst sys tandkødet fast over stedet hvor tanden sad. Efter følgende vil der være nogle sting i tandkødet, men disse opløses af sig selv og skal ikke fjernes. Hunden skal dog spise blød mad i ca. 7 dage for at undgå at beskadige området hvor tanden er fjernet.

Forebyggelse af tandproblemer.
For at kunne holde øje med sit kæledyres tandsundhed er det vigtigt at man, allerede mens ens kæledyr er hvalp / killing vænner den til at man må se dens tænder. Dette kan forholdsvis nemt trænes på en positiv måde ved at rose og anvende rigeligt med godbidder. 

Ved den generelle sundhed undersøgelse på klinikken kontrollerer vi dit kæledyrs tænder og vejleder om behov for forebyggelse af tandsten eller tandrensning.

Man kan forbygge tandsten og sikre god mundhygiejne på flere måder:

  • Tandbørstning
  • Tandrensende tyggeben.
  • Specielt fuldfoder med tandstensforebyggelse. 

Kontakt os gerne for at høre om de forskellige muligheder.

 

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.